Style Switcher

Layout options
  • Boxed Layout
  • Full Width Layout
Primary Color
Official Portal of Institut Penyelidikan dan Pengurusan Kemiskinan (InsPeK)

Logo KPT Font Hitamlogoumkmenegakfinal 01 5logosdg             

Memorandum Persefahaman (MoU) bagi pelaksanaan kerjasama menguruskan kemiskinan

KOTA BHARU 19 Oktober I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menerusi Institut Penyelidikan dan Pengurusan Kemiskinan (InsPeK) dan Kerajaan Negeri Kelantan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi pelaksanaan kerjasama menguruskan kemiskinan dan bidang keusahawanan berasaskan kepakaran dan fokus masing-masing khususnya kepada rakyat di Negeri Kelantan.

Majlis menandatangani MoU itu telah disempurnakan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail dan disaksikan oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah manakala Kerajaan Negeri pula diwakili oleh Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita, YB Dato’ Hajah Mumtaz bt. Md Nawi dan disaksikan Pengarah Urus Setia Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita Negeri Kelantan (UKeKWa), Pn. Ilvira Mohd Dasuki.

Majlis menandatangani MoU adalah sempena Majlis Perasmian Penutup Hari Kebajikan Negeri Kelantan yang berlangsung di Dewan Besar Balai Islam, Kompleks Islam Darulnaim, Lundang, Kota Bharu, pada 19 Oktober 2020.

Sehingga kini beberapa aktiviti bersama telah dilaksanakan, antaranya ialah melaksanakan sebahagian dari projek “Lembah Barakah: UMK- Kelantan Bersama Melangkah ke Hadapan”. MoU ini turut menekankan keperluan petukaran kepakaran antara UMK dan UKeKWa. Antara aktiviti yang sedang dilaksanakan berasaskan kepakaran bersama ialah, Pemetaan Ekosistem Wali dan Kerabat Komuniti Miskin di Kota Bharu Kelantan. Juga beberapa aktiviti yang melibatkan peningkatan kepakaran dalam penyelidikan dan pembinaan kapasiti komuniti di negeri Kelantan.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

Read 88 times Last modified on Monday, 26 October 2020 12:41
More in this category: « Hari Kebajikan Negeri Kelantan

Hubungi Kami

INSTITUT PENYELIDIKAN DAN PENGURUSAN KEMISKINAN (InsPeK)

Universiti Malaysia Kelantan (UMK),
16300 Bachok, Kelantan Malaysia

Nombor telefon  : 09-7797524/ 09-7797526
Email                   : inspek@umk.edu.my
Website              : inspek.umk.edu.my
Facebook            : https://www.facebook.com/inspek.umk

Kemaskini Terakhir: 01 Disember 2020

Jumlah Pelawat

Today126
Yesterday150
This week886
This month774
Total58181

Who Is Online

1
Online

2020-12-05